Hyvä Lihas Hierontastudio

Kuinka usein hierontaan?

Hierontatiheys on yksi eniten keskustelua herättävä aihe hierojan vastaanotolla. Eikä yhtä oikeaa vastausta ole, meitä kulkijoita kun on niin moneen junaan. 

Koulutettujen hierojien asiakaskunta koostuu enemmän ja vähemmän säännöllisesti hierottavien joukosta. Se, mikä on hyvä toiselle, ei välttämättä sovi lainkaan toiselle. Mutta melko hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on se, että jonkinasteinen säännöllisyys edes muutaman kuukauden ajan tuo parhaat tulokset.

Kerran kuussa

Jos lähtötilanne on kohtuullinen eikä erityisiä pehmytkudosongelmia ole, voi rentoutusta, vaivojen ennaltaehkäisyä ja hemmottelua hakea hieronnalla esimerkiksi parin kuukauden välein. Tyypillisin tapaus on säännöllisesti kerran kuussa käyvät ei-ongelmaiset, joista moni kertoo pidemmän tauon tuovan kroppaan ikävän kiristymisen tunteen. Heillä ei ole enää tai ei ole koskaan ollutkaan isompia kiputiloja, mutta he kokevat hieronnan tukevan terveenä ja vetreänä pysymistä.

Hoitokuuri ja jälkihoito

Toinen tyypillinen tapaus on jonkin vamman tai tuoreen tai pitkäkestoisen kiputilan takia hierontaan hakeutuva potilas. Heille itse suositan, jos vaiva on hieronnalla helpotettavissa, tiiviimpää aloituskuuria, jonka jälkeen on hyvä tukea saavutettuja tuloksia n. kuukauden välein toistettavalla hoidolla. Usein toimiva hoitorytmi on ollut yhteensä 3-4 hoitokertaa 2-3 viikon välein, jonka jälkeen on hyvä ottaa vielä kuukauden välein toistettava tukihoito. Tukihoitoja voi olla esim. 2-3 kpl. Tämän jälkeen asiakas on yleensä kykeneväinen itse ennaltaehkäisemään ongelmien uusiutumista, eikä tarvetta säännöllisesti käymiseen enää sillä kertaa ole. Tosin monet heistäkin jäävät pitkäaikaisiksi asiakkaiksi ihan jo senkin takia, että hieronnan ansiosta itse tehtävä kehonhuolto tuntuu mielekkäämmältä ja helpommalta. 

Miksi yksi kerta ei ehkä auta?

Osa asiakkaista käy hoidattamassa itseään kerran pari vuodessa, osa jopa harvemmin. Monen suusta kuitenkin kuulee, että haaveena on käydä hieronnassa tiheämmin mutta arjen kiireet muodostuvat esteeksi. Meistä kullakin on oma kipukynnyksemme, ja usein sysäyksen hierontaan tuo lopulta olon kurjistuminen tai suoranaisen kivuliaisuuden alkaminen. 

Hieronnan vaikutuksia on tutkittu paljon. Monissa tutkimuksissa on tutkittu yksittäisen lihaksen tai lihasryhmän reagoivuutta hierontaan, mikä on hyvin hämmentävää, koska kehomme ei toimi niin. Yksi lihashan ei yksinään aikaansaa mitään, vaan jokainen liikkeemme on useiden lihasten ja kaikkien niitä verhoavien sidekudosrakenteiden (ml. lihaskalvot) käsittämättömän monisyinen tapahtuma. Hieroessani tavoitteeni on helpottaa joko koko kehon tai yhden toiminnallisen alueen ongelmia, ei yhden yksittäisen lihaksen kireyttä. Tämän vuoksi suosittelen usein asiakkaalle, että hän antaisi minun käsitellä kipeän hartianseudun lisäksi myös mm. rintakehän ja lantion kireydet. Jollakin suurimmat ongelmat aiheuttaakin jalkapohjat. Joka tapauksessa kipeän kohdan hoitaminen ei välttämättä auta yhtään mitään, vaan ongelman perussyy on jossain ihan muualla. Syyn etsimiseen saattaa mennä hieman aikaa, mutkikkaimmissa tapauksissa parikin hoitokertaa. Halutessani auttaa on hyvin harmillista, jos hoito jää omasta näkökulmastani kesken ja asiakas kokee, että hieronnasta ei ole mitään hyötyä. Osaavan hierojan työkalupakissa on paljon välineitä, joiden valjastamiseen ei yksi kerta välttämättä vielä riitä.

Niille, jotka kokevat hyötyvänsä säännöllisestä hieronnasta, suositan monien hyväksi havaitsemaa rytmiä kerran kuussa. Ja niille, joilla on vaivoja, suosittelen lämpimästi muutaman hierontakerran hoitosarjaa. 

Tärkeintä on oma kehonhuolto

Lopuksi korostan itse suoritettavan kehonhuollon ja lihaskuntotreenin merkitystä hieronnan tukena. Tai oikeastaan pitäisi puhua toisin päin: hieronta tukee itse tehtävää kehonhuoltotyötä. Pidän autovertauksesta niin kovin: teemme omin kätösin autoillemme perushuoltotöitä kuten öljyn lisäämistä ja vahausta, ja ammattilaiselle viemme ne esim. suodattimien vaihtoon ja renkaiden tasapainotukseen. Huoltakaamme siis pieteetillä myös sitä autoammekin tärkeämpää eli ainoaa arvokasta kehoamme, ja antakaamme terveysalan ammattilaisten olla siinä tukena.

© Hierontastudio Hyvä Lihas / Kauppurienkatu 31 B, 90100 Oulu, Y-tunnus: 2150604-3 / miia@hyvalihas.fi / 050 358 3967