Hyvä Lihas Hierontastudio

Tietoa hampaiden narskuttelusta

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi on hyvin yleinen ja tosi tympeä vaiva. Narskuttelu johtaa pahimmillaan lähes lamaannuttaviin kroonisiin kipuihin pään ja niskan alueella, ja sitä on usein hyvin vaikea saada kuriin. 

Mitä bruksismi on?

Bruksismi on hampaiden vastakkain narskuttelua tai yhteen puremista, joka tapahtuu tahdosta riippumatta joko unessa tai valveilla olon aikana. Taipumus bruksaamiseen on vahvasti perinnöllistä.

Mistä bruksismi johtuu?

Narskuttelun syy on useimmiten stressiperäinen. Lähes poikkeuksetta purentalihashierontaan tuleva narskuttelija kertoo, että hänellä on voimakkaasti stressaava elämäntilanne tai työ tai että hänellä on taipumus ylitunnollisuuteen tai jännittämiseen. Narskuttelun on arveltu johtuvan myös purentavirheistä, mutta tälle oletukselle ei ole saatu riittävää näyttöä. Lisäksi runsas tupakointi, kahvin juonti ja alkoholin käyttö saattavat pahentaa narskuttelua, mikä ei sinänsä yllätä, sillä nämä kaikkihan vaikuttavat keskushermostoon, ja juuri keskushermoston arvellaan säätelevän bruksaamista.

Mitä bruksismi aiheuttaa?

Näkyvin seuraus on hampaiden kiilteen vaurioituminen ja hammaspaikkojen ja jopa hampaiden lohkeaminen. Suussa voi olla haavaumia. Kivuliain seuraus on erilaiset pään seudun kiputilat, jotka johtuvat purentalihaksiston väsymisestä. Hampaita voi särkeä ja korvissa voi olla viiltävää kipua, suhinaa, tukkoisuutta ja jopa tinnitusta. Toistuvat päänsäryt, huimaus, pahoinvointi ja kasvojen kipuilu sekä niskan, kaulan ja hartioiden lihasjumit ovat useimmille bruksaajille tuttuja vaivoja.

Miten bruksismia hoidetaan?

Stressi kuriin

Olennaisinta mutta ehdottomasti vaikeinta bruksismin hoidossa on stressin saaminen kuriin ja kehon rentouttaminen. Kysy itseltäsi, voiko jotain elämäsi osa-aluetta muuttaa niin, että kokonaisstressi vähenee. Tee tekoja, jotka antavat kehollesi mahdollisuuden palautua ja jotka viestivät sympaattiselle hermostollesi, että ei tässä ole mitään hätää. Hengitä syvään niin usein kuin voit. Joogaa. Kävele hiljaisuudessa, viipyile luonnossa. Katsele kaukaisuuteen. Sulje älypuhelin. Vaimenna älypuhelimen ilmoitusäänet, kiellä push-ilmoitukset. Tee asioita, joista nautit. Liiku. Lepää. Vähennä kahvia, tupakkaa ja alkoholia. Hengitä syvään. Hengitä syvään. Hengitä syvään. Ja vielä kerran: hengitä syvään.

Lihaskireyden hoitaminen

Oireiden lievittäminen voi olla hivenen helpompaa. Tehokkain itsehoito lihaskireydelle on ehdottomasti leuan alueen jumppaaminen. Venyttelyäkin suositellaan, mutta joskus ylirasittuneiden purentalihasten venyttely vain pahentaa ongelmaa. Leukajumppavinkkini voit lukea "Kuinka sain narskuttelun kuriin" -tarinastani!

Lisäksi kipeä purentalihaksisto hyötyy lämpö- tai kylmähoidoista sekä hieronnasta. Leuan aluetta on helppo hieroa itsekin. Jos oma hieronta ei tunnu riittävän, monet koulutetut hierojat minä mukaan lukien osaavat käsitellä purentalihaksistoa ja siihen liittyviä ongelmallisia lihasryhmiä. Myös Voice Massage -hierojat ovat tämän ongelma-alueen osaajia. Annan omille asiakkailleni räätälöidyt kotihoito-ohjeet purentalihasongelman helpottamiseksi.

Narskuttelijan ei kannata pahentaa ongelmaa liiallisella purkan jauhamisella. Voisipa kärjistää, että jokaisen hc-bruksaajan on syytä lopettaa purkan syöminen kokonaan purentalihaksiston rasituksen minimoimiseksi (xylitol-pastillitkin ovat ihan jees). Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, käyttääkö hammaskalustoaan tasaisesti. Joskus esim. hammasoperaatioiden jälkeen voi jäädä tavaksi pureskella ruoka vain toisessa poskessa, jolloin toisen posken lihaksisto saattaa pidemmän päälle kipeytyä. 

Yökiskot

Hammaslääkärin todettua narskuttelun vaurioittavan hampaita ovat yökiskot yleensä aina hoito, jota kannattaa kokeilla. Apteekista saa purentakiskoja, jotka saa kuuman veden avulla muokattua omaan suuhun sopiviksi mutta joiden käyttömukavuus yltää harvoin hammasteknikon tekemien kiskojen veroisiksi. Hammaslääkärissä teetettyä kiskoa kannattaa alussa hiotuttaa niin monta kertaa, että kiskot istuvat varmasti hyvin ja ovat mukavat suussa. Kiskojen on tarkoitus rentouttaa leuan aluetta, ei aiheuttaa kipuja eikä tehdä oloa epämukavaksi! Kiskot yleensä lähinnä suojaavat hampaita narskuttelun aiheuttamalta rasitukselta, mutta joskus ne jopa saavat bruksaamisen loppumaan kokonaan. 

Panta!

Oma narskutteluni loppui lopulta vinkkiin, jonka antoi fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen Keski-Suomen Sairaanhoitopiiristä. Saman vinkin hän kertoo myös kirjassaan Nukkumisergonomia (Ylinen J., 2015, Nukkumisergonomia, Medirehabook Kustannus Oy). Kyseessä on ylivertaisen yksinkertainen ja halpa keino, jota olen suositellut kokeiltavaksi lähes kaikille asiakkailleni. Nukkumisen ajaksi leuka tuetaan joustavalla kevyellä kangaspannalla, joka asetetaan kulkemaan leuan alta päälaelle. Panta pitää leuan lepoasennossa ja suun kevyesti suljettuna, ja bruksaajan herkistyneet ja mahdollisesti erittäin kipeät leukanivelen alueen sidekudokset saavat viimein ansaitsemansa levon. Joissakin tapauksissa tämä naurettavan edullinen konsti saattaa lopettaa bruksaamisen kokonaan, kuten itselläni kävi. 

Luethan myös seikkaperäisen selostukseni siitä, kuinka Jari Ylisen idea leukapannasta toi omalle, useiden vuosien bruksaushelvetilleni onnellisen lopun. Selostukseni lopussa esittelen omat leukajumpparutiinini ja annan neuvoja pannan käyttöön.

 

© Hierontastudio Hyvä Lihas / Kauppurienkatu 31 B, 90100 Oulu, Y-tunnus: 2150604-3 / miia@hyvalihas.fi / 050 358 3967