Hyvä Lihas Hierontastudio

Triggerpisteet ja Dry Needling

Dry Needlingissä käsitellään kehossa olevia kipu- eli triggerpisteitä ohuenohuilla neuloilla. Neulojen aikaansaama voimakas stimulaatio rentouttaa kohdelihasta ja helpottaa kipuja.

Mikä on triggerpiste?

Triggerpisteitä voi esiintyä useimmissa kehomme pehmytkudoksissa, kuten rasvakudoksessa, nivelsiteissä, luukalvossa, faskioissa ja lihaskudoksessa. Faskioihin ja lihaskudokseen muodostuvat triggerpisteet ovat kuitenkin ainoita, jotka esiintyvät tietyillä alueilla ja aiheuttavat voimakastakin säteilevää kipua. Ne ovat myös muita huomattavasti pysyvämpiä. Lihaksissa ja lihaskalvoissa sijaitsevia triggerpisteitä kutsutaan myofaskiaalisiksi triggerpisteiksi. Puhuessani triggerpisteistä jäljempänä tarkoitan nimenomaan näitä myofaskiaalisia triggerpisteitä.

Saatamme itse kukin löytää lihaksistamme kireän ja kivuliaan tuntoisia kohtia, joita tekee mieli painella tennis- tai triggerpistepallolla. Tällainen itse tehtävä kehonhuolto saattaa olla varsin tehokasta ikäväänkin kipuun, ja yleensä se on myös melko turvallista. Triggerpisteet ovat juuri näitä lihaksissa tuntuvia kiristyneitä juosteita tai hernemäisiä solmukohtia, ja niille on tyypillistä säteilevä kipu joko triggerpisteen alueella tai muualla kehossa, joskus hyvin kaukanakin siitä. Lisäksi triggerpisteet voivat aiheuttaa mm. kyseisen lihaksen heikkoutta, jäykkyyttä ja liikkuvuuden rajoittumista.

Miksi triggerpisteitä syntyy?

Kun keho ylikuormittuu, lihakset ovat alttiimpia triggerpisteiden muodostumiselle. Kyse voi olla yksittäisestä kovasta, liiallisesta lihassupituksesta, jolloin osa lihaskudoksesta vaurioituu ja altistuu triggerpisteen muodostumiselle. Toisaalta myös hyvin pitkäkestoinen lihassupistus, kuten huonoissa työasennoissa pitkään työskentely, on altistava tekijä. Monilla suora trauma tai vamma aiheuttaa triggerpisteitä, kuten myös krooninen, muista syistä johtuva kipu. Lisäksi mm. stressi, vitamiinien puutostilat, kilpirauhasen vajaatoiminta, krooninen tulehdus ovat tekijöitä, joiden on todettu lisäävän alttiutta triggerpisteiden syntymiselle. 

Triggerpisteiden hoitaminen

Triggerpisteitä on perinteisesti käsitelty painantatekniikalla. Usein tämä on potilaalle hyvin kivuliasta, vaikkakin kipu yleensä helpottaa suhteellisen lyhyessä ajassa. Dry Needling eli kuivaneulaus on Suomessa melko uusi hoitomuoto, mutta maailmalla sitä on käytetty jo 40-luvulta saakka. Dry Needlingiä on tutkittu paljon, ja sen on havaittu olevan tehokas hoito triggerpisteiden aiheuttamille ongelmille. 

Dry Needlingin teho ja vaikutukset

Dry Needlingin on havaittu mm. stimuloivan hermopäätteitä, jolloin aivoissa vapautuu kipua lievittäviä opioideja. Erään toisen teorian mukaan triggerpisteen mekaaninen ärsyttäminen neulalla aktivoi kehon omia paranemisprosesseja. Neuloilla ikäänkuin akutisoidaan lihaksessa oleva krooninen vaiva ja annetaan kehon parantaa itse itsensä.

Dry Needling -hoidoilla pyritään vapauttamaan kiristynyt, kipua aiheuttava lihassäie, parantamaan verenkiertoa kipukohdan alueella ja näin lievittämään kipua. Kun lihaksessa sijaitsevat triggerpisteet saadaan laukeamaan, koko lihas pääsee vapautumaan.

Dry Needlingillä on onnistuneesti hoidettu monenlaisia tuki- ja liikuntaelinten ongelmia, kuten lantion ja hartia-alueen kiputiloja, tenniskyynärpääoireita, plantaarifaskiittia, rangan alueen toimintahäiriöitä, migreeniä ja jännityspäänsärkyä. Lisäksi Dry Needlingillä voidaan parantaa rajoittunutta liikkuvuutta. Dry Needling on erittäin suosittu hoitomuoto urheilijoiden parissa.

Mitä Dry Needlingissä tapahtuu?

Dry Needlingissä käytetään akupunktioneuloja, jotka ovat erittäin ohuita, steriilejä ja kertakäyttöisiä. Huolellisella tutkimisella pyritään paikallistamaan lihakset, joissa on ongelmia aiheuttavia triggerpisteitä. Neula tai neulat pyritään asettamaan suoraan löydettyihin triggerpisteisiin, jolloin asiakas saattaa tuntea kevyttä paineen tunnetta tai jopa pieniä lihasnykäyksiä. Käsittelyn jälkeen voi hoidetulla alueella tuntua pientä käsittelyarkuutta, joka menee itsestään ohi päivässä tai parissa.

Onko Dry Needling akupunktiota?

Ei ole. Akupunktio perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen ja akupunktiossa neulat asetetaan eri meridiaaneilla sijaitseviin akupisteisiin. Dry Needling pohjautuu länsimaiseen lääketieteeseen, ja siinä neulat sijoitetaan triggerpisteisiin. Dry Needlingissä käytetään akupunktioneuloja.

Kenelle Dry Needling soveltuu?

Hoito soveltuu yleensä henkilölle, jolla ei ole mitään seuraavista:

  • neulapelko
  • verenvuotosairaus tai muusta syystä kohonnut verenvuototaipumus (esim. verenohennuslääkitys)
  • akuutti vamma tai infektio tai kuume
  • imunestekierron häiriö ja turvotusta hoidettavassa raajassa

Hoidon sopivuuden arviointi perustuu huolelliseen haastatteluun ja tutkimiseen. Mikäli estettä neulahoidolle ei ole, hoito voidaan toteuttaa heti ensimmäisellä kerralla. 

 

© Hierontastudio Hyvä Lihas / Kauppurienkatu 31 B, 90100 Oulu, Y-tunnus: 2150604-3 / miia@hyvalihas.fi / 050 358 3967